Novosti u mjerama za očuvanje radnih mjesta

Premijer Andrej Plenković predstavio je nove mjere za pomoć poduzetnicima koje, između ostalog, uključuju još kraće radno vrijeme, a uvodi se i stupnjevanje iznosa potpore, ovisno o padu prometa.

Kraće radno vrijeme

 Prva mjera odnosi se na kraće radno vrijeme. Dosad se odnosila na skraćivanje od 50 posto, sada idemo na 70 posto skraćivanja. Razliku će nadoknaditi država. Smanjuje se i potrebna dokumentacija za provedbu mjera, a maksimalna mjesečna potpora radniku raste na 2800 kuna, u odnosu na dosadašnjih 2000 kuna”, kazao je premijer. 

Stupnjevanje potpora prema padu prometa

Druga mjera odnosi se na stupnjevanje potpora sukladno padu prometa.

“Potpora od 2000 kuna po radnika bit će za one kojima je pao promet najmanje 40 posto. Stupnjevanje ide od 45 do 50 posto 2500 kuna, a 4000 kuna ide za pad prometa od 60 posto i više. Korisnici se i ovdje oslobađaju plaćanja doprinosa.

Novost je da se pad prometa neće mjeriti na mjesečnoj bazi, nego se uspoređuje pad prometa u 2. i 3. kvartalu 2020. s prometom u 2. i 3. kvartalu 2019. Na taj način omogućujemo realniju sliku pada prometa u pojedinim djelatnostima. Ostavljamo iznimku za sektor kojima je rad ograničen odlukama stožera, poput usluga hrane i pića. Njima ostavljamo mogućnost odabira, je li to mjesec na mjesec ili ovo s kvartalima”, najavio je premijer.

Premijer je dodao da se ostavlja iznimka za određene sektore.

“Ostavljamo iznimku za sektore kojima je rad ograničen odlukom Stožera civilne zaštite, poput primjerice sektora usluga hrane i pića. Oni će vidjeti što im je povoljnije. Dodaju se sektori biljne i stočarske proizvodnje, ribarstvo te usluge povezane s putničkim i vodnim prometom”, dodao je premijer.

“Korisnici potpora za mikropoduzetnike (do 9 zaposlenih) imaju pravo na potporu bez obzira na sektor kojim se bave. Mjere idu od 1. listopada do kraja ove godine”, objasnio je i dodao kako ukupan trošak mjera iznosi između 300 i 350 milijuna kuna