Ministrica Tramišak za Lider: Priprema se poziv za ulaganja u proizvodne kapacitete, modernizaciju procesa i opremanje

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, u nedavnom intervjuu za Lider iznijela je pregled onoga što je učinjeno do sada u pogledu iskorištenosti dostupnih bespovratnih EU sredstava i planove za sljedeće razdoblje.

Ministrica je između ostalog najavila i nove natječaje iz OP Učinkoviti ljudski potencijali i Programa ruralnog razvoja.

U narednom razdoblju možemo očekivati natječaje iz Operativnog  programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali’ koji će se odnositi na program ‘Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja – faza 2’ ukupne vrijednosti 300 milijuna kuna te ‘Unapređenje kvalitete obrazovanja odraslih kroz razvoj i provedbu HKO-a’ vrijednosti 100 milijuna kuna.

Iz Programa ruralnog razvoja možemo očekivati natječaje za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava kao i za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš kao i za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala. Možemo isto tako očekivati i potporu za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode te COVID mjeru (mjera 21) kojom će se jednokratna potpora dodijeliti najpogođenijim skupinama poljoprivrednika i prerađivača.

Nakon odobrenog plana oporavka za RH moći ćemo planirati nove natječaje.

Ministrica Tramišak izjavila je da je u fokusu  pripremiti i odmah, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, raspisati poziv za proizvodnju iz REACT-EU instrumenta za ulaganja u proizvodne kapacitete, modernizaciju procesa i opremanje te za podršku mikro i malim razvojnim tvrtkama za podršku investicijskoj gospodarskoj aktivnosti i s potencijalom rasta u vrijednosti za dva javna poziva oko 300 milijuna eura.

Također, intenzivno se radi na izradi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji bi trebao biti pripremljen do mjeseca listopada. Nakon odobrenog plana oporavka za RH moći će se planirati novi natječaji.